Skip to content

Miten freelancer voi alentaa veroja?

Työtön freelance-työntekijä on kiireinen veroilmoitusten jättämisessä ensimmäisen vuoden päätyttyä. Pienyrittäjien etu on yksinkertaistettu verotus. Kaikki tulot, mukaan lukien sivutulot, kirjataan samalle ansiotuloverokortille. Freelancer voi säästää monia kuluja, kun hän ymmärtää, miten ne perustellaan paremmin kuin palkkatyöläinen. Voit säästää satoja euroja ilmoittamalla veroilmoituksesi kohteet oikein. Tarjoamme vinkkejä ja tietoa verovähennyksistä freelancereille.

Perustietoa ansiotulojen verotuksesta

Freelancer- tai sivutuloverokortti ei ole enää saatavilla. Kaikki ansaitut tulot voidaan merkitä samalle verokortille vakioverokannalla. Työsuhteen pituudesta tai luonteesta riippumatta sama verokortti koskee kaikkia työnantajia.
Myös vuositulot on laskettava verokorttia haettaessa. Tuloraja on 12,5 kuukauden palkka huomioiden puolet kuukauden lomamaksusta. Rajan ylittäviin tuloihin sovelletaan lisäprosentteja.
Verojärjestelmä kohtelee luonnollisia henkilöitä eri tavalla sen mukaan, onko kyseessä liiketoiminta, harrastus vai tuloa tuottava toiminta. Alla on lyhyt kuvaus näistä toimintatavoista.

Tuloja tuottava toiminta

Tulotoimintaa voidaan tehdä sivutyönä tai osa-aikatyönä. Kuitenkin, jos toiminta on kaupankäyntiä, se on silti voittoa tuottavaa toimintaa.
Voit ansaita tuloja myymällä vanhoja vaatteita ja muita tavaroita kirpputoreilla, ostamalla ja myymällä tavaroita verkossa tai jopa myymällä marjojasi torilla kesän aikana.

Liiketoimintaa

Kaikenlaista itsenäistä ammatinharjoittajaa, ansiotyötä tai elinkeinotoimintaa, jolla ansaitaan toimeentulo, kutsutaan yritystoiminnaksi. Sääntö määrittelee tämän toimintatavan, että voiton tavoittelu on jollain tavalla säännöllinen osa sitä. Laissa on määriteltävä yritystoiminta tarkasti. Esimerkiksi verottaja tarkastelee työn luonnetta ja laatua, oli sen nimi mikä tahansa.
Sekä tulonhankinta- että liiketoiminnan kulut ovat täysin verotuksessa vähennyskelpoisia. Useimmat freelancerit työskentelevät liiketoimintansa puitteissa.

Harrastustoimintaa

Vaikka harrastustoiminta voi olla vähemmän merkityksellistä, se on silti välttämätöntä tietää. Harrastustoiminta todennäköisesti menettää rahaa, sillä sen ensisijainen tarkoitus ei ole tuottaa voittoa. Verotus mahdollistaa harrastuskulujen vähentämisen tuloista.

Yleisiä kysymyksiä verovähennyksistä

Ennen kuin täytät veroilmoituksesi, sinun tulee keskustella virallisen veroneuvojan kanssa yksityiskohtien selvittämiseksi. Puhelinnumeron ja muut yhteystiedot löydät veroilmoituksen etusivulta tai veroviranomaisen verkkosivuilta.
Ei ole hyvä ajatus yrittää pakottaa perusteettomia vähennyksiä. Se voi johtaa veronkorotuksiin tai, pahempaa, seuraamuksiin. Voit luetella kulut, jos se tuntuu kohtuulliselta. Yli sadan euron ostot voidaan vähentää. Alennus on 25 % ostovuonna ja 25 % seuraavana vuonna.
Jos jotain puuttuu, kannattaa katsoa aikaisempien vuosien verotietoja. Käytännössä kulut ovat vähennyskelpoisia kuuden vuoden kuluttua verotuksen päättymisestä (viisi vuotta + kuluva verokausi). Tällöin oikaisulautakunnalle on esitettävä erillinen verontarkistuspyyntö.

Mitä verovähennyksiä freelancerit voivat tehdä?

Veroista voidaan vähentää monia asioita. Tarvittaessa etätyötä tekevät ihmiset yleensä listaavat tietokoneen ja nettiyhteyden vähimmäisoston. On hyvä keskittyä freelancerina tarvittaviin investointeihin yhdessä vuodessa. Se maksimoi verohyödyn. Tässä on luettelo, jonka freelancerit voivat vähentää veroista.

Alennetut toimistokulut

Monet freelancerit työskentelevät etänä. Pitkään työskennelleet ja tasatuloiset operaattorit voivat vuokrata huoneen virallisesta hotellista tai työskennellä osuuskunnassa, jossa he jakavat tilan saman alan freelancereiden kanssa (esim.
Vähennyksen määrään vaikuttaa se, missä määrin toimistotilaa käytetään ansiotarkoituksiin ja onko kyseessä pää- vai sivutoiminto. Pieniä sivutuloja saava, mutta itsenäisesti asuva itsenäinen urakoitsija voi vähentää kotitoimistostaan 220 euroa vuodessa. Vähennys on 630 euroa vuodessa, jos molemmat puolisot työskentelevät samassa tilassa. *
Toimistovähennys on 440 euroa, jos työskentelet kotoa vähemmän kuin puolet työpäivästäsi tai olet muuten osa-aikainen mutta vakituinen. Päätulon ansaitset työskentelemällä freelancerina (esim. Jos päätulosi tulee freelance-editointista, eikä työnantaja ole järjestänyt työtiloja (esim. etätyön työtilavähennys on 880 euroa

Omavastuu: Työssä käytetyt välineet ja materiaalit

Esimerkkejä freelancereista ovat toimittajat, koodaajat tai kääntäjät, toimittajat, graafiset suunnittelijat, asiakaspalvelun edustajat, tekstinkirjoittajat ja kuvankäsittelyt. He työskentelevät etänä; he tarvitsevat vain internetyhteyden ja kannettavan tietokoneen.
Muut työtehtävissäsi käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot voidaan vähentää, olivatpa ne itse ostettuja tai vuokrattu. Näitä voivat olla ammatteihin liittyvät oheislaitteet, kuten graafikon piirustuspöytä tai ompelijan käyttämä ompelukone. Muusikko voi myös käyttää uutta miksauspöytää vanhan tilalle.
Voit vähentää tulostimen käyttämiseen tarvittavaa paperia, mustetta ja kyniä. Sen avulla voit säästää rahaa ja saada kaikki valmiiksi nopeasti. Verosta voidaan vähentää ylläpito- ja korjauskuluja.

Omavastuu: Internet, ohjelmistolisenssit ja pilvipalvelukulut

Verovähennykset voivat sisältää myös nettiyhteyskulut. Nämä kulut voivat sisältää vuosittaiset lisenssimaksut kuvankäsittely- tai videonkäsittelyohjelmistoille. Laskutuspalvelukulut sekä tietoturva- ja varmuuskopiointikulut voidaan ottaa mukaan.
Kustannuksista voidaan sisällyttää 50 %, jos palveluita, kuten nettiyhteyksiä, käytetään työn ohella henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Jos on näyttöä palvelun tai laitteen pääasiallisesta ansaintatarkoituksesta, sama koskee koneita. Tällaisissa tapauksissa kaikki tästä aiheutuvat kustannukset sisällytetään.
Säilytä kuitit kaikista ostoksista. Verottaja voi vaatia niitä milloin tahansa. Luotettava verkkopalvelu, jonka avulla voit skannata kuitit ja pitää ne turvassa, on paras tapa vähentää kuittisotkua.

Työmatkat ovat vapautettuja omavastuusta.

Työmatkaa kutsutaan työmatkaksi. Esimerkki tällaisesta matkasta olisi freelance-toimittajien haastattelumatka tai astianpesukoneella ajaminen keikallesi autossasi. Jos matkakorvaus on välttämätön työ- tai projektiolosuhteiden kannalta, asiakas yleensä harkitsee sitä.
Ei ole väliä millä kulkuvälineellä pääsee paikasta toiseen. Ei ole mitään rajaa, kuinka paljon rahaa voit käyttää matkustamiseen. Kaikki matkaan liittyvät kulut vähennetään kokonaissummasta. Pidä yksityiskohtaista kirjaa työmatkoistasi. Verottaja kysyy usein ensimmäisenä mahdollisista epätarkkuuksista. Ainakin seuraavat tiedot tulee sisältää: määränpää, ajoneuvo ja todelliset kulut.

Omavastuu: Ammattikirjallisuus ja jäsenmaksut

Freelancerin tulee olla alansa työttömyyskassan ja ammattiliiton jäsen. Jos toimeentulosi on vaarassa (esim. sairaus), voit suojautua tällä jäsenyydellä. Pitkäaikainen sairaus). Verotus voidaan vähentää, jos et käytä ammattikirjallisuutta. Esitäytä veroilmoitus ammattiliiton jäsenmaksuilla.

Mitä tietoja minun tulee antaa verovähennyksistä?

Palvelun nimen ja kuukausihinnan ilmoittaminen ei riitä. Olennaista on selittää selkeästi ja vapaasti, miten maksullinen palvelu tai laite liittyy suoraan tulonhankintaan. Nämä asiat antavat vaikutelman, että verottaja määrittää edelleen, oletko pätevä työskentelemään freelancerina.
Olennaista on myös tietää leikkauksen historia. Jos tuote ei liity suoraan nykyisiin ansaintamalleihisi, et voi ostaa kallista tuotetta henkilökohtaiseen käyttöön.
Joko laitteen tai palvelun välttämättömyydestä tulon saamiseksi on oltava näyttöä, tai sen on oltava ilmeistä ammatillisen asiantuntemuksesi perusteella. Voit myös perustella tulonhankintakulut mainitsemalla työajat ja käytetyt välineet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *