Skip to content

Miten aloitat freelancerina? Vinkkejä aloitteleville freelancereille

Saatat olla valmis työskentelemään itsellesi ja ryhtymään freelancerina, jos haluat tehdä omat päätöksesi. Etsitkö freelance-työtä?
Monet freelancerit nauttivat vapaudesta ja voivat työskennellä missä tahansa. On vaikea kuvitella, että kukaan ei haluaisi olla pomonsa, valita projektejaan ja asettaa aukioloaikojaan. He voivat myös työskennellä missä haluavat.
Freelancerit joutuvat usein työskentelemään monilla aloilla. Työnvapaus aiheuttaa kuitenkin edelleen riippuvuutta. Esimerkiksi näyttelijät, valokuvaajat ja muut media-alan ammattilaiset tietävät, että freelance-työ on välttämätöntä, jotta voit elää täyttävää elämää.

Mitä freelance-työ oikein on?

Työtä, jota teet asiakkaalle, kutsutaan freelance-työksi. Se voidaan tehdä yrityksesi kautta tai freelance-verokortilla. Yleisimmät freelance-työt sisältävät erilaisia tietoon perustuvia ammatteja, kuten kääntäjät tai toimittajat, konsultit ja luovat ammattilaiset, kuten näyttelijät, graafiset suunnittelijat ja valokuvaajat.

Voit työskennellä freelance-verokonsulttina asiakkaille ilman omaa yritystäsi. Siellä luovutat verokorttisi tai sen kopion asiakkaalle. Hän huolehtii ennakonpidätyksistä ja muista kuluista. Verokortti voidaan jakaa usealle asiakkaalle samanaikaisesti. Se voi osoittautua ongelmalliseksi, sillä asiakkaat haluavat usein vain maksaa laskun eivätkä ole huolissaan työnantajan velvoitteista tai sivukuluista.
Asiakkaalle toinen tapa on kätevämpi: he laskuttavat sinua yrityksesi kautta. Freelance-yrittäjä voi käyttää myös freelance-verokorttia, mutta jos asiakas ei halua verokorttia ja työnantajan velvoitteita sivulle, on helpompi lähettää lasku tehdystä työstä.
Freelancereille yrityksen nimi (yksityinen yritys) on yleisin yritysmuoto. Yritysmuodon voi luoda joku muu, kuten osakeyhtiö tai osuuskunta, mutta se on hallinnollisesti sopivin freelancereille.
Tämä teksti keskittyy enemmän freelance-työhön oman yrityksen kautta.
Freelance-yritys on käytännössä yrittäjä. Termi “freelancer” viittaa vain siihen, että toimeksiantoja voidaan tehdä eri asiakkaille, kuten yrittäjät todennäköisimmin tekevät. Käsite “freelancer” on epämääräinen, koska sillä ei ole virallista yritysnimeä.

Kuinka tulla freelancerina.

Olet luultavasti jo harkinnut freelancerin edut ja haitat lukemisen jälkeen tähän asti. Ennen kuin luovut työstäsi freelancerina, mieti näitä käytännön asioita.

  1. Verkot ovat tärkeitä

Kattavat verkostot auttavat sinua menestymään freelancerina. Kun ajattelet asiakkaiden hankkimista, verkostot tulevat ensimmäisenä mieleen. Vaikka tämä on totta, tukiverkostot ovat yhtä tärkeitä. Voit oppia uusia taitoja osallistumalla alasi kokouksiin. Vertaistuki on saatavilla myös Facebook-ryhmissä. LinkedInin kautta voit vapaasti tavoittaa mielenkiintoisia ihmisiä.
Oletko joku, joka on tehnyt elantonsa ja rakentanut verkostoja? Oletko harrastaja vai onko sinulla verkostoja, joita olet rakentanut? On yleensä helpompaa olla freelancerina, jos sinulla on vähintään yksi asiakas. Sinun ei välttämättä tarvitse “mennä tyhjyyteen”.

  1. Hinnoi työsi oikein

On tärkeää asettaa hinnat kohtuulliselle tasolle alusta alkaen. Freelance-urasi tulee suunnitella vähintään vuodeksi. Aiotko lähteä lomalle? Todennäköisesti. Olisi parasta, jos saisit lomatulot ennen kuin voit pitää tauon. Varmista, että aloittelija yrittäjä tekee virheen myyessään työsi liian halvalla.

  1. Valmistaudu vastuuseen

Freelancerit ovat heidän pomojaan. Se on ihanaa! Tämä vapaus tuo mukanaan velvollisuuksia. Olet yrityksesi ainoa omistaja freelancerina. Vaikka voit valita, miten haluat työskennellä, yrityksesi toiminta ja tulot ovat yksin vastuullasi. Älä panikoi tai lannistu. Palaa vain alkuperäiseen asiaan. Verkostot voivat auttaa sinua yrittäjyyspolullasi.

  1. Sivutyönä perustaa oma yritys

Voit ja pitää! Aloita aina hitaasti. Jos sinulla on verkostoja tai rohkeutta työskennellä freelancerina kokopäiväisesti, sivuyrittäjyys on hyvä vaihtoehto. Voit työskennellä freelancerina etkä vaaranna koko toimeentuloasi.

Nämä vaiheet auttavat sinua pääsemään alkuun freelancerina.

Mennään asiaan. Freelanceriksi tuleminen on helppoa, vaikka se onkin aika pelottava tehtävä sekä henkisellä että käytännön tasolla.
Aloitetaan alusta. Valitse ensin yrityslomake ja rekisteröidy. Freelancerit toimivat tyypillisesti yritysnimen alla (esim. Vaikka freelancerit ovat usein yksinyrittäjiä, myös muun tyyppiset yritykset ovat päteviä.
Osakeyhtiöt ja toiminimet ovat Suomen suosituimpia yrityksiä. Osakeyhtiöillä on verotuksessa tiettyjä etuja, mutta toiminimellä on vähemmän hallinnollisia kustannuksia ja se on usein helpompaa yksityisille yrittäjille.

  1. Ota yhteyttä kirjanpitäjään

Hyvä kirjanpitäjä on paras neuvo kuin aloitteleva yrittäjä saa: Kirjanpitäjä on enemmän kuin kuittien kirjaaja. He ovat arvokas neuvonantaja, joka voi auttaa sinua suunnittelemaan taloutesi, kuten verovähennyksiä.

  1. Hyvät työkalut ovat välttämättömiä yrityksesi toiminnan kannalta

Miten aiot hoitaa yrityksen rahoja? Yrityksesi taloushallintoa kannattaa miettiä jo ennen ensimmäisen laskun lähettämistä. Holvi tarjoaa kaikki nämä työkalut ja palvelut yhtenä pakettina.

  1. Tee käytännön järjestelyjä

Oletko kotityöntekijä vai vuokraatko toimiston? Ei ole oikeaa tai väärää vastausta, mutta se auttaa pohtimaan mahdollisuuksia. Oletko mökinnörtti, kun ei ole työyhteisöä? Nykyään yrittäjien ei tarvitse pelätä yksinäisyyttään, sillä coworking-tiloja ja muita yhteisöllisiä työtiloja on monia. Sillä ei ole väliä, jos työskentelet yksin.

  1. Valmistautuminen asiakashankintoihin ja markkinointiin

Oletko tutustunut ensimmäisiin asiakkaisiisi? Miten markkinoit yritystäsi? Freelancerit voivat olla alansa osaajia, mutta he tarvitsevat usein enemmän aikaa myydäkseen taitojaan.
On helpompi lähteä olemassa olevasta asiakaskunnasta, kuten aikaisemmasta palkkatyöstä. Sinun on kuitenkin lopulta löydettävä uusia asiakkaita. Viittausmarkkinointi on yksi tehokkaimmista markkinointistrategioista. Pätevän kirjailijan maine leviää kuin virus. Mutta freelancerit tarvitsevat usein apua nukahtaakseen täällä.
Suunnittele, missä uudet asiakkaat voivat olla. Onko verkkosivustosi tai portfoliosi välttämätön? Mitä sosiaalisen median kanavia käytät? Mihin alan tapahtumiin voit osallistua verkostoitumiseen? Voit ottaa yhteyttä vain muutamaan jännittävään asiakkaaseen ja lähettää heille näytetyösi.

  1. Mitä muuta sinun tulee muistaa ensimmäisestä työstäsi?

Nyt sinulla on ensimmäinen asiakkaasi. Teit tarjouksen hintasi perusteella ja sait myöntävän vastauksen. Tee kirjallinen sopimus ennen työn aloittamista. Vaikka et olisi vielä tutustunut ostajaan, kirjallinen sopimus on välttämätöntä. Jos jokin menee pieleen, on hyvä olla musta valkoisella.
Nyt on aika lähettää lasku. Olisi parasta, jos valmistautuisit laskutustyökalulla. On tärkeää muistaa, että vaaditaan muutakin kuin laskun lähettäminen. Sinun on myös tallennettava se ja maksu kirjanpitoon.
Vielä yksi vinkki: Pidä huolta itsestäsi. Ota työ vastaan, kun se on tarpeen. Aluksi voi olla haastavaa sanoa ei töille. Haluat jatkaa työn tekemistä mahdollisimman lujasti, niin kauan kuin sitä riittää. Ole kuitenkin realistinen sen suhteen, kuinka selviät työn vaatimuksista ja kuinka käytät aikaasi.

Palkkatyö ja freelance-työ eivät sulje toisiaan pois.

Jatka vain! Yrittäjyyttä ei kannata pelätä. Sinun ei tarvitse tehdä siitä uraa. Voit palata palkkatyöhön, jos et halua työskennellä freelancerina tai jos tilanteesi on vaikea.
Kevyestikään työtä tekevien freelancerien ei tarvitse pelätä perinteisiä yrittäjyyteen liittyviä kauhutarinoita: yrityksen epäonnistuminen, velkavankeus odottaa ja työnantajat karttavat entisiä yrittäjiä.
Oho! Datatyöntekijät ovat usein itsenäisiä ammatinharjoittajia. Heillä ei tarvitse olla liiketiloja tai varastoja. Se tarkoittaa, että he voivat perustaa oman yrityksen ilman lainaa. Työmarkkinat ovat nykyään avoinna sekä yrittäjälle että palkkatyölle. Meillä Holvilla on paljon entisiä freelancereita sekä nykyisiä osa-aikaisia yrittäjiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *